Winterbanden

Winterbanden en zomerbanden, waarom wordt daar in sommige andere landen zo’n ophef over gemaakt, en waarom moet je als je bijvoorbeeld tijdens de wintersport naar Oostenrijk rijdt met je eigen auto, er voor zorgen dat de auto is voorzien van winterbanden?

Dat heeft natuurlijk voornamelijk te maken met de grip die de specifieke banden hebben op het asfalt, en daardoor de veiligeheid op de weg.

Zomerbanden en winterbanden

Zomerbanden zijn iets compleets anders dan winterbanden, en gemaakt voor andere omstandigheden.

Zomerbanden zijn vanzelfsprekend niet alleen voor de zomer gemaakt, maar wel voor speicifieke weertypen, en vooral voor temperaturen. Net als overigens de winterbanden.

Het verschil zit vooral in het profiel, en dus de inkepingen in de profielblokken van een winterband. Deze inkepingen zorgen voor meer grip tijdens winterse omstandigheden.

Bij een winterband kan het profiel dan ook meer vervormen dan bij een zomerband.

Maar zonder te veel in details te treden, kan je er van op aan dat een zomerband beter is in het warmere jaargetijde, en een winterband in het koudere jaargetijde.

En dat heeft niets te maken met de rijkwaliteiten van de bestuurder, of de eigenschappen van de auto, maar wel met de omstandigheden op de weg.

En hoewel er bijvoorbeeld in Nederland geen wettelijke eis is, dat je bij winterse omstandigheden alleen op winterbanden onderweg mag zijn, zou het wel een stuk veiliger zijn.

Wintersport

Het is dan ook niet voor niets, dat bijvoorbeeld Oostenrijk, en delen van Duitsland, de winterband verplicht stellen, bij winterse omstandigheden.

Dat wil niet altijd zeggen, dat je in de winter alleen mag rijden als je winerbanden onder de auto hebt, maar wel vaak als de omstandigheden daarom vragen.

Bijvoorbeeld bij sneeuwval, of een glad wegdek.

Dat wil dus ook zeggen, dat je als vakantieganger verplicht bent om winterbanden onder de auto te hebben.

Kortom, neem het zekere voor het zekere. En of je nu in de Lage Landen met de auto onderweg bent, of op wintersport gaat, rij in de wintermaanden alleen met winterbanden!

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...