Wat te doen bij pech onderweg?

Pech komt nou eenmaal voor en het is erg vervelend. Het kan ook gevaarlijk zijn, wanneer je bijvoorbeeld pech krijgt op de snelweg. Je moet dan vooral niet in paniek raken en heel rustig handelen. Bij pech op de snelweg moet je een aantal stappen volgen om jezelf en inzittenden in veiligheid te krijgen.

Pech onderweg op de snelweg

Als je doorkrijgt dat er iets niet klopt met de auto en dat je pech gaat krijgen, moet je rustig reageren. Pech OnderwegStuur de auto richting de vluchtstrook en probeer zoveel mogelijk recht te parkeren. Draai de wielen van de auto rechts richting de berm. Dit doe je zodat de auto niet de weg opschiet als het van achteren geraakt word. Na het parkeren van de auto moet je de alarmlichten aanzetten. Laat daarna alle inzittende rechts uitstappen en stap ook zelf rechts uit. Trek daarna allemaal een veiligheidshesje aan en plaats de gevaren driehoek achter de auto. Het is belangrijk dat iedereen achter de vangrail en zo ver mogelijk in de berm gaat staan. Het is ook belangrijk om ver van de auto vandaan te staan in verband met de veiligheid.

Als iedereen veilig achter de vangrails staat kun je de wegenwacht bellen of gebruik maken van een praatpaal. Als de situatie heel gevaarlijk of levensbedreigend is moet je gelijk 112 bellen.

Pechhulp van ANWB
De ANWB heeft het meeste uitgebreide netwerk en is al meestal snel ter plaatse. Je kunt bij ANWB verschillende pakketten afsluiten voor pechhulp. Je hebt de keuze uit instap, standaard en compleet. Instap en standaard verschillen niet zoveel van elkaar. Het enige verschil is dat je bij standaard ook pechhulp krijgt in eigen woonplaats en bij instap is dit niet het geval. Compleet is wel iets anders, want hierbij krijg je de volledige steun van ANWB. Zo krijg je een vervangende auto bij pech, mocht dit nodig zijn. De auto wordt door ANWB geleverd en opgehaald ongeacht de locatie. ANWB regelt ook de overnachting mocht dit nodig zijn en ze vergoeden de overnachting tot 250 euro. Ze leveren ook gratis rechtsbijstand, zodat je bijvoorbeeld de kosten kun verhalen op een schuldige 3rde partij.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...