Wat doet de RDW?

Iedereen in Nederland met een motorvoertuig heeft wel eens van de RDW gehoord. Je hebt vast wel Werkzaamheden RDWeens een brief van de RDW gehad over je kenteken of verzekering. Wat veel mensen niet weten is, wat de RDW nou precies doet.

Laten we eerst beginnen met wat de RDW is. RDW staat voor Rijksdienst voor het wegverkeer. Het is een zelfstandige bestuursorgaan van de overheid en valt dus niet onder een ministerie. Het voert vooral wettelijke taken uit dat met motorvoertuigen te maken hebben.

Controleren
De RDW is verantwoordelijk voor onder andere de APK en controleert alle bedrijven, die van de RDW APK-controles mogen uitvoeren. De RDW controleert ook alle motorvoertuigen die op de Nederlandse wegen mogen rijden. Hiervoor heeft het een testbaan waar ze allerlei motorvoertuigen testen, voordat deze op de weg mogen. Dit betekent dat alle Nederlandse auto’s, motors, brommers, scooters, vrachtwagens, bussen en al andere motorvoertuigen eerst door de RDW zijn getest.

Registreren
Een van de grote taken van de RDW is het registreren van de levensloop van Nederlandse motorvoertuigen. Dit doet de RDW met een registratie-systeem, waar autobedrijven en autogarages toegang tot hebben. Autobedrijven en autogarages zijn verplicht om grote onderhoud en kilometerstanden door te geven aan de RDW. Bij elke apk keuring moeten de kilometerstanden ook worden doorgegeven.

In Nederland moeten ook alle kentekens van motorvoertuigen geregistreerd worden. Het registreren van kentekens is ook een taak van de RDW. De RDW moet ervoor zorgen dat alle motorvoertuigen een kenteken hebben en registreert alle kentekens ook in een centrale systeem.
Dat is ook de reden, waarom je met behulp van een kenteken check de gegevens van de RDW in kunt kijken.

RDW is ook de uitgever van rijbewijzen en registreert dit dan ook in een centrale systeem.

Verzekeringen
RDW registreert en controleert ook de verzekeringen van motorvoertuigen. In Nederland moeten bijna alle motorvoertuigen een WA-verzekering hebben, om de weg op te mogen. De verzekering moet dan ook aan de RDW doorgeven of een auto verzekerd is. RDW voert ook nog zelf controles uit om te kijken of auto’s daadwerkelijk verzekerd zijn.

BRV
Bijna alle gegevens dat de RDW verzamelt worden opgeslagen in de BRV. BRV staat voor Basisregistratie Voertuigen. Dat is tevens ook het systeem dat autogarages en autobedrijven gebruiken, om gegevens door te geven aan de RDW.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...