Verkeersregels

Er zijn enorm veel verkeersregels in het verkeer in Nederland. Dat is natuurlijk niet zomaar, Verkeersregelswant zonder de meeste van al die regels zou het natuurlijk erg chaotisch zijn in het verkeer.

Nu weet iedere verkeersdeelnemers preies wat er van hem of haar verwacht wordt, en iedereen weet precies welk verkeersgedrag goed is, en welk verkeersgedrag niet goed is.

Daarbij gaan we er met ons alleen wel van uit, dat iedereen precies op de hoogte is van de verkeersregels. Sterker nog, dat staat zelfs in de wet. Iedereen wordt geacht alle regels te kennen.

Verkeersregels in de praktijk

In de praktijk? Natuurlijk zijn er weinig verkeersdeelnemers die alle Nederlandse verkersregels kennen.

En dat kan soms wel eens een probleem zijn, want bij het niet naleven van de verkeersregels wordt meestal een sanctie opgelegd. Dat kan zijn een verkeersboete, variërende van een paar Euro tot enkele honderden Euro’s, maar in sommige gevallen ook rijontzegging, of zelfs gevangenisstraf.

Dat is natuurlijk niet leuk, ongeacht het feit of je nu van de preciese regelgeving op de hoogte bent, of niet weet wat de verkeersregels zijn.

Dit laatste probleem ontstaat voornamelijk bij nieuwe verkeersregels, en daarvan worden er per jaar veel meer ingevoerd dan veel mensen zouden verwachten.

Nieuwe verkeersregels, maar dat is ook van toepassing op alle andere nieuwe wetten en wetswijzigingen, worden namelijk gepubliceerd in de Staatscourant, zodat iedereen de kans heeft om te lezen over de nieuwe regelgeving.

Maar, en je snapt ons punt al, er zijn gewoon erg weinig mensen die deze Staatscourant lezen. En dus zijn de meeste mensen niet op de hoogte van de nieuwe verkeersregels en de nieuwe regelgeving.

En toch wordt iedere weggebruiker geacht de verkeersregels helemaal te kennen.

Maar ook de meeste nieuwe weggebruikers, die dus net hun rijbewijs hebben gehaald, blijken niet alle verkeersregels te kennen.

Dat blijft lastig, maar toch verdient het aanbeveling om zo nu en dan, en dat kan bijvoorbeeld door de vragen voor het CBR theorieexamane eens door te lezen, om wat vaker per jaar de nieuwe verkeersregels te bekijken.

Zo wordt het verkeer veel veiliger, en bij de hoogte van veel verkeersboetes, ook zonder twijfel wat goedkoper.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...