Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen, dat is toch wel een stukje veiligheid als je ze nodig hebt, maar in de meeste landen met winterse omstandigheden, ben je ook verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben, mochten de weersomstandigheden daarom vragen. D.w.z. niet als het zonnig en droog is.

En het lijkt natuurlijk toch een beetje raar om daar nu al over te beginnen, omdat de zomer nog niet eens ten einde is, maar sneeuwkettingen kunnen echt nodig zijn, en maken rijden in een auto gewoon een stuk veiliger.

Winterbanden en sneeuwkettingen

In Nederland hoor je daar niet zoveel mensen over, maar in de meeste andere landen in Europa, zijn winterbanden en sneeuwkettingen de normaalste zaak van de wereld.

Sterker nog, Nederland is één van de weinige landen, waar winterbanden niet verplicht zijn, maar ook in Nederland kan het soms behoorlijk sneeuwen. Dus ook in Nederland zou dat stukken veiliger zijn.

Datzelfde is eigenlijk ook van toepassing op de sneeuwkettingen.

Vooral als je via Duitsland naar de wintersport gaat, of naar Frankrijk, dan is het toch raadzaam om winterbanden onder de auto te laten monteren, het is immers verplicht in de wintersportlanden, maar ook om sneeuwkettingen bij je te hebben.

Ook dat is namelijk verplicht.

De verplichting geldt meestal niet zo zeer het rijden met sneeuwkettingen, maar wel het beschikken over een winteruitrusting.

Ben je al eens eerder op wintersport geweest met de eigen auto, dan heb je vast wel eens op de lokale radioberichten gehoord dat de kettingen verplicht gesteld worden op bepaalde routes, simpel omdat er veel sneeuw valt of gevallen is.

Heb je in dat geval geen sneeuwkettingen bij je, dan wordt je op dergelijke wegen subiet van de weg gehaald door de politie, en krijg je er een vette bekeuring bovenop.

Persoonlijk vraag ik me bovendien op die momenten toch wel af, wat je als onervaren vakantieganger op de weg doet, met zware sneeuwval, als wij inwoners van de Alpenlanden zo weinig mogelijk het huis uit gaan, maar goed.

In ieder geval geldt de plicht tot monteren van winterbanden doorgaans van 1 november tot midden april, en in diezelfde periode ben je verplicht om een winteruitrusting bij je te hebben, als de weersomstandigheden slecht zijn.

C.q. Je bent verplicht om goed passende sneeuwkettingen bij je te hebben.

Als de weersomstandigheden het vragen, ben je ook verplicht om de sneeuwkettingen te monteren, waarbij er eigenlijk vanuit kunt gaan, dat wanneer je zonder de kettingen geen grip hebt, je ze moet monteren.

Overigens wordt onder de winteruitrusting nog meer bedoeld, zoals bijvoorbeeld antivries, wat je ook gewoon nodig hebt in de Alpenlanden.

Bovendien hebben de overheden in de meeste Alpenlanden al wat aangekondigd voor de komende winter.

En ja, je zult het al begrijpen, ze gaan, bijvoorbeeld in Oostenrijk, streng toezien op het naleven van de eisen voor winterbanden en de bijbehorende kettingen voor de sneeuw, en dan met name alle vakantiegangers die de komende winter komen.

Wees dus slim, en voorzie je auto voordat je op wintersport gaat van winterbanden, en neem ook gewoon de winteruitrusting mee.

Dat voorkomt problemen als het weer slecht is, en dat gaat dus om je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers, en zal vast veel voordeliger zijn, dan wanneer je met zomerbanden naar de wintersport gaat.

Moet er zelf overigens niet aandenken, om met sneeuw te rijden met zomerbanden, maar goed… Ieder zijn smaak! Maar het is wel onverantwoordelijk.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...