Sloopauto

Een sloopauto. Dat is natuurlijk geen voertuig waarin je normaliter nog kunt rijden.

Het voertuig is immers niet voor niets naar de sloop gebracht. Je kunt er overigens meestal ook niet meer mee rijden, ook al functioneerd het voertuig misschien nog.

Op het moment dat een dergelijke sloopauto, ook daadwerkelijk naar de sloop gebracht wordt, wordt als het ware het kenteken ongeldig verklaard.

En dat wil natuurlijk ook weer zeggen dat je met het betreffende voertuig ook niet meer op de openbare weg mag rijden.

Wanneer Sloopauto

Bij een sloopauto, en je moet die wel naar de sloop brengen, want een dergelijke auto mag je niet zomaar ergens dumpen of parkeren, krijgt de eigenaar een zogenoemd vrijwaringsbewijs.

Dat is eigenlijk het bewijs, dat het voertuig niet meer van jou is.

Je kan tegenwoordig ook zelf de auto slopen. Dat wil dan niet direct zeggen dat je alle onderdelen er uit gaat halen, en de auto tot een vierkant blok staal laat persen.

Nee, tegenwoordig worden er steeds meer auto’s bij de RDW aangemeld als sloopauto, om er vervolgens mee te gaan racen op een circuit.

Natuurlijk niet op zandvoort, maar toch puur alleen voor de hobby.

Voor een dergelijke sloopauto, die dus meestal gewoon nog zou kunnen rijden, behoeft in dat geval geen wegenbelasting meer betaald te worden, en vanzelfsprekend hoeft dit voertuig ook niet meer voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd te worden.

Want die kosten kunnen natuurlijk voor oudere auto’s, waar je eigenlijk niets meer mee doet, behoorlijk oplopen, in vergelijking tot het profijt dat je er nog aan hebt.

Heb je racen als hobby, dan kan het aanmelden bij de RDW als sloopauto, een gunstige uitkomst hebben.

Bovendien is het met zo’n sloopauto ook niet zo erg dat je tijdens het racen van de baan schiet, of over de kop.

Gebruik je een auto tijdelijk niet, dan hoef je deze natuurlijk niet als te slopen voertuig aan te melden bij de rijksdienst voor het wegverkeer.

In dat geval kan je het kenteken ook tijdelijk laten schorsen.

Dan hoef je tijdelijk geen wegenbelasting te betalen, of voor de wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.