Rijbewijs gestolen. Wat nu?

Is je rijbewijs gestolen? Dan moet je hiervan aangifte doen bij de politie. De kans is echter klein dat die ooit nog terug gevonden wordz, maar hierdoor kan jouw rijbewijs niet door iemand anders gebruikt worden.

Rijbewijs gestolen – Hoe werkt het?

Je gaat naar het plaatselijke politiebureau en doet aangifte. Je verteld aan de politie waar en wanneer je rijbewijs gestolen is. De politie zal de omstandigheden hiervan noteren en een proces-verbaal opmaken. Met het proces-verbaal kan de politie je rijbewijs als vermist opgeven, waardoor die niet meer gebruikt kan worden.

Nieuwe rijbewijs aanvragen
Van de politie krijg je het proces-verbaal mee, en dit heb je nodig om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Zonder een procesverbaal is het niet mogelijk om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Hierbij is het niet belangrijk of je rijbewijs gestolen is of dat je het kwijt bent geraakt. Bij verlies van je rijbewijs moet je altijd een proces-verbaal van de politie overleggen. Met het proces-verbaal, pasfoto en een geldige legitimatiebewijs kan je bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen.

Wachttijd en geldigheidsduur rijbewijs
Binnen 5 dagen is je nieuwe rijbewijs klaar en mag je weer autorijden. Wil je toch sneller de weg op? Je kunt dan een spoedprocedure aanvragen. Bij een spoed procedure is je rijbewijs binnen 1 werkdag klaar, als je alle juiste documenten hebt. Je moet wel extra betalen voor een spoedprocedure. De kosten hiervan zijn per gemeente verschillend en je kunt het altijd opvragen in je eigen gemeente. Je nieuwe rijbewijs zal weer de standaard 10 jaar geldig zijn, tenzij er afwijkende geldigheidsduur van toepassing is. Afwijkende geldigheidsduur is van toepassing om medische redenen en dit zal ook op je oude rijbewijs van toepassing zijn geweest.

Rijbewijs weer gevonden?
Blijkt het dat je rijbewijs helemaal niet gestolen was en heb je het later ergens terug gevonden? Je moet het dan bij de gemeente inleveren en je mag deze niet meer gebruiken. Na het proces-verbaal is je oude rijbewijs ongeldig en mag deze niet gebruikt worden. Het is zelfs verboden en wordt als een vorm van fraude gezien om je oude rijbewijs in bezit te hebben.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...