Rijbewijs B

Het rijbewijs B heb je nodig om in Nederland auto te mogen rijden. Om je rijbewijs B te halen moet je eerst examen doen bij het CBR en als je slaagt, kun je een rijbewijs B aanvragen bij de gemeente.

Examens
Voor het halen van rijbewijs B moet je eerst examens afleggen. Dit bestaat uit een theorie- en een praktijkexamen. Rijbewijs BAls je het praktijkexamen wilt doen, zul je eerst je theorie examen moeten halen en daarna mag je pas afrijden. Je kunt boeken en online materialen gebruiken om je voor te breiden op het theorie examen. Het is hierbij belangrijk dat je de verkeersregels goed leert en een goed inzicht krijgt in het verkeer. Als je denk dat je genoeg kennis hebt, kun je het examen doen. Het theorie examen moet je aanvragen bij het CBR en van het CBR krijg je vervolgens een datum en tijd voor het examen. Je slaagt voor het theorie examen, wanneer je voor het eerste deel van 40 vragen, 5 of minder fouten hebt. Voor het tweede gedeelte van 25 vragen mag je 12 fouten hebben.

Met je theorie op zak kun je het praktijk examen doen. Je moet natuurlijk wel kunnen rijden om te slagen. Hiervoor kun je dan ook rijlessen volgen bij verschillende rijscholen in Nederland. Tijdens de praktijkexamen wordt er gelet op je rijgedrag en competenties achter het stuur. Tegenwoordig wordt er ook veel gelet op het milieubewust rijden.

Rijbewijs B aanvragen
Als je geslaagd bent voor je examens, word dit doorgegeven aan de gemeente. Je kunt dan bij de gemeente het rijbewijs aanvragen. Het aanvragen van je rijbewijs B doe je met een geldige legitimatiebewijs en een recente pasfoto. De gemeente maakt vervolgens het rijbewijs en je kunt het binnen 5 werkdagen ophalen bij de gemeente. Het rijbewijs blijft 10 jaar geldig.

Wat mag je rijden?
Je bent geslaagd voor beide examens en hebt van de gemeente je rijbewijs B gekregen, maar wat mag je nu rijden? Met een rijbewijs mag je een auto besturen tot een maximum gewicht van 3500 kg. Je kunt dus ook in busjes rijden, zolang ze niet meer 3500 kg wegen. Je mag ook met een aanhangwagen of caravan rijden. Voor het rijden met een aanhangwagen of caravan gelden wel strenge regels. De aanhangwagen of caravan mag niet meer dan 750 kg wegen. Als het meer dan 750 kg weegt mag je er nog mee rijden als het totale gewicht niet meer is dan 3500 kg. Dit houdt in dat het gecombineerde gewicht van de auto en aanhanger niet meer dan 3500 kg mag zijn.

Wil je met een zwaardere aanhanger of caravan rijden? Je hebt dan een andere rijbewijs nodig. Tegenwoordig heb je een rijbewijs C1 nodig om met zwaardere aanhangers of caravans te mogen rijden. Je moet wel 21 jaar of ouder zijn om examen te mogen doen voor de C1 rijbewijs.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...