RDW APK

De RDW APK, is een periodieke keuring voor voertuigen zoals auto’s, die al wat ouder zijn.

De redenen om te kiezen voor een periodieke keuring ligt in het verleden, toen steeds meer voertuigen op de weg reden, die een, laten we het voorzichtig zeggen, twijfelachtige technische toestand hadden, waardoor het soms zeer gevaarlijk werd.

Zo is in het verleden een keer een auto aangehouden, waarbij de benzine in een geopende jerrycan was, die in het passagiersgedeelte van de auto stond. De benzine ging vanuit deze jerrycan via een slang naar de motor.

Dat was natuurlijk een zeer gevaarlijke situatie, niet alleen voor de bestuurder en de inzittenden.

Dat is dan ook de reden dat er periodiek gekeurd moet worden, om te voorkomen dat er voertuigenrondrijden, die de verkeersveiligheid in gevaar brengen.

De RDW APK – Algemene Peiodieke Keuring

De RDW APK werd voor het eerst ingevoerd in 1985, toen de RDW APK gefaseerd werd ingevoerd.

Bij de APK, die onder andere door de RDW wordt gecontroleerd, bij gecerficieerde keuringstations, worden drie hoofdaspecten van het voertuig gecontroleerd.

Als eerste de verkeersveiligheid, of liever gezegd, er wordt gecontroleerd op mankementen die de verkeersveiligeheid in gevaar kunnen brengen.

Dit zijn bijvoorbeeld de wielophanging, de schokdempers, de toestand van de banden, natuurlijk de correcte werking van de remmen, de stuurinrichting, de carrosserie, die bijvoorbeeld op gevaarlijk doorroesten getest wordt, en de verlichting, die natuurlijk volledig moet werken.

Het tweede aspect dat gecontroleerd wordt, is het millieuaspect, waarbij voornamelijk de uitlaatgassen getest worden, die vanzelfsprekend tegenwoordig aan bepaalde normen moeten voldoen.

Het laatste aspect, maar dat heeft weer weinig met de technische toestand van het voertuig te doen, is het chassisnummer. Deze controle wordt onder andere gedaan om te controleren of het voertuig gestolen is.

Bij de RDW APK wordt ook nog een vierde aspect gecontroleerd, of liever gezegd geregistreerd. Dat is de kilometerstand.

Door bij iedere APK de kilometerstand te registreren, kan de RDW de zogenoemde kilometerstandcheck mogelijk maken, waarbij van de meeste voertuigen bekeken kan worden of de kilometerstand niet gemanipuleerd is, hetgeen ook in het verleden nogal eens voor kwam.

Door deze check, kan je bekijken of de kilometerstand logisch is, er is dan niet aan de hand, of onlogisch is, waarbij er waarschijnlijk gemanipuleerd is.

De RDW APK heeft er zeker voor gezorgd dat er nu minder wrakken op de weg rijden, temeer omdat ook de andere landen in Europa, een dergelijke keuring hebben ingevoerd.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...