Grijs Kenteken

Een grijs kenteken, daarmee bedoelen we het kenteken voor voertuigen die een voordeel voor de belasting hebben.

Grijs KentekenMeestal zijn dat bedrijfswagens, en voertuigen met een grijs kenteken zijn ook erg makkelijk te herkennen aan de kentekenplaat.

De eerste letter is namelijk altijd een B, of een V.

Overigens is de kentekenplaat bij een grijs kenteken niet grijs, want dit heeft dezelfde kleur als een normaal nummerbord in Nederland. Geel dus.

Een grijs kenteken

Vroeger was wel het kentekenbewijs deel I grijs, maar tegenwoordig, voor zover er nog sprake is van een kentekenbewijs, en niet van de kentekencard, is deel I gewoon groen, net als bij normale auto’s.

Daar komt dan ook de benaming grijs kenteken vandaan, alhoewel er dus tegenwoordig geen kentekenbewijs meer is in deze kleur.

Het grijs kenteken werd ingevoerd om een belastingvoordeel te maken voor bestelauto’s en dergelijke voertuigen, maar er zijn ook plannen geweest, en die komen misschien wel weer terug, om dit belastingvoordeel af te schaffen voor bestelauto’s.

Wel is een grijs kenteken voorbehouden aan ondernemers, die dus bedrijfswagens hebben, bijvoorbeeld om vracht te vervoeren, of bijvoorbeeld een bestelauto anderszins gebruiken voor werkzaamheden binnen het betreffende bedrijf.

Officieel kan een pariculier dus geen wagen met grijs kenteken bezitten en gebruiken, hoewel daar vanzelfsprekend soms ook wel weer misbruik van wordt gemaakt.

De enige andere groep die een bestelwagen met grijs kenteken kan bezitten, zijn gehandicapten, mits er in deze bestelwagen sprake is van een bijzondere inrichting, bijvoorbeeld voor rolstoelen, of het intakelen van een gehandicapt persoon.

Het belastingvoordeel voor een voertuig met grijs kenteken is behoorlijk.

Zo betaal je voor een voertuig op grijs kenteken doorgaans veel minder wegenbelasting.

Voor wat de BPM betreft, is een grijs kenteken al helemaal erg gunstig, want in dat geval zijn voertuigen beduidend goedkoper. Er wordt namelijk, normaal gesproken, helemaal geen BPM geheven.

En dat kan op de aanschafprijs veel schelen!

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...