Waar kan ik controleren of mijn auto weer voor de APK naar de garage moet?

In Nederland moeten auto’s periodiek worden gekeurd om te checken of ze nog veilig genoeg zijn om op de openbare weg te mogen rijden. Vroeger, toen deze keuringen er nog niet waren, haalde de politie regelmatig auto’s van de weg die in zo’n slechte staat waren dat het levensgevaarlijk was om ermee te rijden. Omdat met dit soort voertuigen vaak ongelukken gebeurden, werd de APK in het leven geroepen. De APK keuringscheck kan je helpen om te controleren wanneer jouw auto weer gekeurd moet worden. Dit kan gecheckt worden via websites als Kentekencheck.nu bijvoorbeeld.

Krijg ik een boete als ik mijn auto niet op tijd laat keuren?

Als je tijdens een controle wordt aangehouden en de politie constateert dat je APK is verlopen, dan kun je een flinke boete verwachten. Aan de hand van het kenteken kan eenvoudig worden gecontroleerd of de APK nog geldig is. Het is dus verstandig om tijdig een APK keuring check te laten doen, zodat je je auto op tijd kunt laten keuren. Overigens heb je altijd een speling van 2 maanden. Als je auto moet worden gekeurd kun je dat nog twee maanden rekken. Daardoor schuift de keuringsgeldigheid van je voertuig ook op, en zo kun je dus wat langer doen met een keuringsperiode. Maar de absolute datum waarvoor je auto moet zijn gekeurd mag je nooit overschrijden.

Waar kan ik mijn auto APK laten keuren?

Vrijwel ieder garagebedrijf mag de APK uitvoeren. De monteur die de keuring uitvoert moet hier wel speciaal voor zijn gecertificeerd (door de RDW). Alleen hij mag de auto afmelden bij de RDW na de keuring. Er kan altijd een steekproef plaatsvinden, dan komt een medewerker van de RDW voor een tweede keuring en moet de auto tot dat is gebeurd in de garage blijven. Dit doet de RDW om de kwaliteit te waarborgen. Mede heeft Nederland een veiliger wegennet dan vele andere landen onder andere.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...