Bijtelling auto 2015 – 2016

Bijtelling auto, wat is dat nu precies, zullen zich vele consumenten en zakelijke autorijders afvragen. Naast natuurlijk de vraag, hoe hoog is de bijtelling auto voor mij?

De bijtelling auto is voor iedereen van toepassing, die in een zakelijke auto mag rondrijden, en deze ook privë gebruikt. Je krijgt als het ware een percentage van de cataloguswaarde van je auto, boven op je inkomen gedrukt, en daarover moet je dus ook gewoon inkomstenbelasting betalen.

Vooral de laatste weken, is er veel te doen omtrent de bijtelling auto, temeer omdat de betreffende minister steeds weer andere plannen maakte voor 2016 en de verdere jaren.

Door de tussenkomst van onder andere de automobielbranche, lijkt de minister nu toch uiteindelijk een keuze gemaakt te hebben, waarmee iedereen kan leven.

Bijtelling auto

In het tussenjaar 2016, dat wil dus eigenlijk zeggen, dat in 2017 het plan en de hoogte wederom veranderd zal gaan worden, zijn er nog vier categorien over voor de bijtelling auto.

4%, voor elektrische auto’s.
15% bij een voertuig met een uitstoot tussen de 1 en 50 gram.
21% bij een voertuig met een uitstoot tussen de 51 en 106 gram.
En 25% bijtelling auto, bij meer dan 106 gram uitstoot.

Dat wil dus zeggen, dat de voordeligste manier van autorijden voor zakelijke autorijders, straks toch echt de elektrische auto wordt, maar dat is natuurlijk dit jaar, en in 2015 ook al zo.

Bij de hybride heb je nog slechts te maken met 15%, en bij benzine en diesel krijg je een bijtelling auto van 21%.

Is je auto echt sterk vervuilend, dan moet je dus ook bijzonder diep in de buidel tasten!

Let wel, deze nieuwe regels zijn geldig vanaf 1 januario 2016, mits de tweede kamer ermee akoord gaat, wat waarschijnlijk niet zo’n heel groot probleem zal zijn.

En dat, terwijl de regels ook al per 1 januari 2015 worden aangepast, en dus naar alle waarschijnlijkheid begin 2017 weer. Je vraagt je soms af of de betreffende minister niets beters te doen heeft.

Goed, in 2015 is er nog sprake van 5 categorien.

4% bij 0 gram uitstoot, 7% bij 1 tot 51 gram, 14% bij 51 tot 89 gram, 20% bij 89 tot 118 gram, en 25% daarboven.

Voor dieselrijders zijn de normen weer wat anders, want daar zijn de bovenste drie categorien ietwat anders, te weten 14% bijtelling tussen 51 en 86 gram, 20% tussen 86 en 111 gram, en boven 111 gram 25% bijtelling auto.

Deze materie zal vast de komende weken, maanden en jaren vervolgd worden, lijkt immers wel een soap!

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...