Automobilist vaak geen keuze reparatie ruitschade

Autoverzekeraars geven autobezitters vaak geen keus waar ze ruitschade willen laten herstellen. RuitschadeDe verzekeraar bepaalt welk schadeherstelbedrijf dit doet. Als de automobilist ervoor kiest ruitschade te repareren bij een bedrijf dat geen contract heeft met de autoverzekeraar, wordt de schade vaak niet of maar voor een klein deel vergoed. Deze conclusie trekt vergelijkingssite Vergelijken.net, die de polisvoorwaarden van de grootste autoverzekeraars bestudeerde.

Alleen gecontracteerde schadeherstellers

De verzekeraar stuurt de verzekerden bijna altijd naar gecontracteerde schadeherstellers Alleen dan vergoeden ze de schade volledig. Iets wat bij veel verzekerden onbekend is.
Bij sommige verzekeraars kan je een extra no-claim beschermer kiezen als aanvulling op je autoverzekering.

Geen vergoeding of eigen risico

Het gebeurt geregeld dat mensen schade laten herstellen door glasreparateurs waar hun autoverzekeraar geen contract mee heeft. Autoruiten kunnen sneuvelen door diefstal of bijvoorbeed doordat een autosleutel kwijt is en een nieuwe autosleutel nodig is. In slechts vier gevallen wordt dit dan vergoed door de autoverzekeraar. Negen autoverzekeraars vergoeden helemaal niets, bij andere verzekeraars moet een eigen risico van minimaal 135 euro betaald worden. Bekijk op de website van Vergelijken.net hoe de grootste autoverzekeraars ruitschade vergoeden. Eelco van Delden namens de Vereniging voor Autoconsumenten: ‘We vinden dit een negatieve ontwikkeling. Graag zouden wij willen zien dat verzekeraars dergelijke schade serieuzer neemt. In de meeste gevallen ontstaat autoruitschade buiten schuld van consumenten. Zoals met inbraak. Wat je ook wel eens meemaakt, is dat een ruit sneuvelt door vandalisme. Autobezitters zijn dan behoorlijk gedupeerd. Het zou netjes en eerlijk zijn wanneer ze via de verzekeraars de schadekosten terug kunnen ontvangen.’

Is er grotere schade dan alleen ruitschade, dan wordt een auto bij en na een total loss verklaring vaak verkocht aan bedrijven die sloopauto’s en schadeauto’s inkopen. Zij zorgen ervoor dat zo veel mogelijk onderdelen van de auto gerecycled worden.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...