Aankoopkeuring Auto

Het komt vaak voor dat mensen een tweedehands auto kopen en hier later spijt van krijgen, omdat de betreffende auto later allerlei gebreken blijkt te hebben. Het is dan ook verstandig om eerst een aankoopkeuring te laten doen voordat je een auto koopt.

De meest voorkomende dingen zijn verborgen gebreken, maar het komt ook voor dat de kilometerstanden zijn teruggedraaid of dat de auto is geïmporteerd.

Verborgen gebreken
We willen allemaal graag geloven dat iedereen even eerlijk is, maar helaas is dit niet zo. Het komt nog vaak voor dat er tweedehandse auto’s met verborgen gebreken worden verkocht. De koper komt hier pas weken later achter, wanneer die er niks meer aan kan doen. Een tweedehandse auto kan er heel goed uitzien, maar je weet nooit wat er onder het kap speelt. Er kunnen bijvoorbeeld problemen met de motor zijn, die je met de blote oog niet kunt waarnemen. Een aankoopkeuring auto is dan ook altijd verstandig. Op deze manier weet namelijk precies wat de gebreken zijn en of het wel waard is om de auto te kopen.

Kilometerstand
Wat ook vaak gebeurt, is het terugdraaien van de kilometerstand. De kilometerstand laat namelijk zien hoe ver een auto heeft gereden. Hoe verder een auto rijdt, hoe minder waard deze wordt. Na een bepaald aantal kilometers moeten er zelfs onderdelen vervangen worden. Het gebeurt daarom vaak dat mensen de kilometerstand handmatig terugdraaien. Op deze manier willen ze meer waarde geven aan hun auto bij verkoop. Door een keuring te laten uitvoeren bij aankoop van een auto kun je erachter komen of de kilometerstand teruggedraaid is. Maar, dat kan je ook laten checken bij gespecialiseerde bedrijven.

Import auto
In Nederland worden ook vaak import auto’s verkocht. Dit is natuurlijk niet erg wanneer de verkoper dit erbij vermeld. Het komt helaas vaak voor dat import auto’s als Nederlandse auto’s worden verkocht en later blijken ze allerlei mankementen te hebben. Bij de aankoopkeuring van de auto kan de keurmeester er ook achter komen of het een import auto betreft en zo weet je ook gelijk waar je mee te maken hebt.

Kosten aankoopkeuring auto
De verkoper is niet verplicht om de kosten van de aankoopkeuring auto te betalen. Je kunt natuurlijk wel hierom vragen. Je kunt ook voorstellen dat jullie de kosten delen, maar de verkoper is tot niks verplicht. Meestal zullen ze er wel mee instemmen als er niks mis is met de auto.

Overigens kan je al veel zien aan een zogenoemde kenteken check. En deze check kost meestal helemaal niets.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is eigenaar van Werbeagentur Hengstmengel in het Oostenrijkse Sautens.Hij schrijft dagelijks over vakantiebestemmingen in de verschillende Alpenlanden, en andere onderwerpen, en is de belangrijkste bijdrager aan sites als alpelino.com en tirolinfo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...